Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne ilişkin Anayasa Mahkemesi’nce bozulan davanın duruşması yeniden görüldü
Eskişehir’de “Gezi Parkı” gösterileri sırasında darp edilen ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru üzerine yerel mahkemede yeniden yargılanan sanık polis memuru kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. , 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanık HE gelmedi. Salonda maktul Ali İsmail Korkmaz’ın annesi, babası ve ağabeyi ile avukatları hazır bulundu.
Duruşma savcısı, mütalaasına göre sanık HE’nin “kasten yaralama” suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Avukatlar ise sanığın “eziyet” hatasından dolayı cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık HE’yi “kasten basit yaralama” kabahatinden 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı ve hükmün açıklanmasının geciktirilmemesi gerektiğine karar verdi.
Duruşmanın ardından adliye çıkışında gazetecilere açıklama yapan Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, davanın bittiğini söylemeden bu davanın bitmeyeceğini söyledi.
10 yılın geçtiğini belirten anne, “Oğlum yerde, katiller ortalıkta dolaşıyor. Mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. O katiller hak ettikleri cezayı alana kadar da vazgeçmeyeceğiz” dedi. konuştu.
Peder Şahap Korkmaz ise adaletin tecelli etmesini istediklerine değinerek, “Umarım bu caniler gerçek cezalarını alırlar” dedi. dedim.
Ağabey Gürkan Korkmaz ise Ali İsmail Korkmaz’ın henüz 19 yaşındayken öldürüldüğünü ve hakkını savunmak için mahkeme salonunda adalet diye bağırdıklarını söyledi. Korkmaz abi dedi ki:
“Yaşadığımız sürece, nefes aldığımız sürece adalet mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu dava biz bitti demeden bitmeyecek. Bu sadece Ali İsmail’in davası değil, sembolik bir davadır. İhlal edilen ve maruz kalabilecek kişilerin haklarının korunması ve bu hak ihlallerinin önlenmesi için sadece bizim değil tüm toplumun davasıdır bu nedenle hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. “
Şikayetçi avukat Ayhan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin “eziyet” kabahati tespitine dayanarak mahkemenin tezleri uygulamak yerine eski cezayı uyguladığını savundu.
Ancak bu kez farklı bir şekilde uygulamak zorunda kaldığını kaydeden Erdoğan, “Kararın açıklanmasının ertelenmesi unsurunu uygulamadı. Bunun bir başka anlamı da şu ki, bir, ceza uygulanmalı, iki, Bu cezadan dolayı hakkında soruşturma açılmamıştı, şimdi emekliliği de dahil olmak üzere soruşturmaya tabi tutulacak.” Bundan sonra işi elinden alınabilir. O sürecin de takipçisi olacağız.” dedi.
Bugün sanıkların insanlığa karşı suçlardan cezalandırılmasını istediklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
“Daha önce diğer katillerin işkence nedeniyle nitelikli kasten öldürme olmaksızın cezalandırılmasını istiyorduk. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı, savunduğumuz şeyin doğru ve yerinde olduğunu gösteriyor. Birincisi, daha az ceza verenler kaçtığını sanmasınlar. Bu süreç devam ediyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bugünkü karar “‘eziyet’ ve ‘insanlığa karşı suçlar’ yönünden Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Mahkemesi’nin sürecini takip edeceğiz. Hiçbir fail cezasız kalmayacak. Biz bitti diyene kadar bu dava bitmeyecek.”
Etkinlik
Eskişehir’de Gezi Parkı olayları sırasında düzenlenen gösterilere sivil vatandaşlar ve kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sonucu beyin kanaması geçiren üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın anne ve babası, kaldırıldığı hastanede ağır bakımda yaşamını yitirdi. götürüldüğü yerde, Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuruda bulundu.
Başvuranlar, yakınlarının kolluk kuvvetleri ve sivil vatandaşlar tarafından öldürülmesi nedeniyle bazı haklarının ihlal edildiğini iddia etmişlerdir.
Anayasa Mahkemesi Birinci Dairesi, başvurucular tarafından “işkence yasağının” ihlal edildiğine ve başvuruculara toplam 67 bin 500 lira tazminat ödenmesine oybirliğiyle karar verdi.
Yargıtay, 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan sanık polis memuru HE HE hakkında hukuka aykırılığın sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla kararın bir örneğinin Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti. işkence yasağı.