İBB Genel Sekreter Yardımcısı açıkladı: İstanbul’da 450-750 bin boş konut var
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, kentteki ‘boş ev’ sayısının uluslararası standartların çok üzerinde olduğunu ve ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili bilgileri Twitter üzerinden paylaşan Gökçe, bu durumun konuta erişimi kısıtladığını ve piyasayı istikrarsızlaştırdığını belirtti.
Sadece İstanbul’da 450 bin ile 750 bin arasında boş ev olduğunu belirten Buğra Gökçe, şunları paylaşıyor:
“Konuta erişimi kısıtlayan ve konut piyasasını istikrarsızlaştıran önemli bir faktör: Boş konut sorunu. Yaptığımız çalışmalara göre sadece İstanbul’un kenar mahallelerinde 450 bin ile 750 bin arasında boş konut var. sarsıntı güvenliği açısından da değerlidir, biraz daha pahalıdır.
Resmi bir bilgi ve istatistik olmadığı için İstanbul’da ve tüm Türkiye’de kaç tane boş ev olduğunu söyleyemeyiz. Bu konuda detaylı, kapsamlı ve il bazlı bir çalışma da değerli bir gerekliliktir.
Peki elimizdeki veriler ışığında boş konut sorunumuzun boyutu nedir? FEANTSA Avrupa Ulusal Evsizlik Önleme Federasyonu raporuna göre yüzde 2 ile 5’in ortasındaki boş konut “kabul edilebilir” bir seviyede. İstanbul’daki boş konut oranı bu oranın üzerinde ve kabul edilemez düzeyde.
Boş kalan konutların bir kısmı, kamu alanlarının imara açılması sonucu orta ve üst gelir grubu için üretilmiş konutlardan oluşuyor. Bu evler yüksek kira yatırımı için alınan ikinci ve üçüncü konutlardır ve bu amaçla boş tutulmaktadır.
Güvenli boş konutlar halka sunulursa bu konutlar kısa, orta ve uzun vadeli konut politikalarının şekillenmesinde rol oynuyor. Kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilebilir. Potansiyel bir konut rezervi ve sosyal konut olarak işlev görebilir.
Birçok ülke boş konutları halka arz etmek ve konut piyasasına yeniden katılmak için farklı uygulamalara imza atıyor ve bu sayede vatandaşların konuta erişimini destekliyor. İspanya geçtiğimiz günlerde boş evlere yüzde 150 vergi koydu. Bu şekilde konuta erişim hakkı da korunmuştur.
Riskli binalarda oturanlara risksiz, boş evlerin kiraya verilmesini teşvik etmek de değerli. Bu konuda farklı vergi ve teşvik düzenlemeleri getirilerek konutların riskli yapıda yaşayanlara arz edilmesi sağlanabilir.
İstanbul’da depreme dayanıklılığı artırmak ve yapı stokumuzu yenilemek için boş konutlar sosyal konut olarak kullanılabilir ve riskli konutlarda oturanlara ve hak sahiplerine belirli bir süre sunulabilir. Bu sayede yedek yapı olarak yapı stokunun yenilenmesine katkı sağlar.
Başkanımız Sayın @ekrem_imamoglu’nun daha önce de belirttiği gibi, boş konutlardan toplanan vergilerle konut fonu oluşturularak yeni, sağlıklı, kaliteli ve güvenilir sosyal konut üretimi desteklenebilir. Bu kaynak ile vatandaşların barınma hakkına katkı sağlanacaktır.
Türkiye’de barınma hakkının korunması, bina stokumuzun depreme dayanıklı hale getirilmesi ve sosyal konutların Türkiye’de halkımızın hizmetine sunulması için merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin koordinasyon içinde atması gereken değerli adımlar var. İnşallah bundan sonraki dönem de bu adımların atıldığı bir dönem olur.” (HABER MERKEZİ)