Ekonomi

Altın fiyatları yükselişe geçti

Hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyen altın fiyatları yeni güne yükselişle başladı.

1 Mayıs’ta açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizi, 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutuldu. Bankadan yapılan açıklamada, son aylarda yüzde 2’lik enflasyon hedefine yönelik ilerlemenin sağlanamadığı belirtildi.

Faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğini ifade etti.

Söz konusu gelişmeler varlık fiyatlarında oynaklığın artmasına neden olurken, Fed’in ilk faiz indirimi tarihine ilişkin beklentilerin ötelenmesi altındaki fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor. 

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİYOR!

Gram altın bir önceki kapanışı 2 bin 396 liradan yaparken; 3 Mayıs Cuma günü saat 08:30 itibarıyla 2 bin 402 TL’den satılıyor. Bir önceki kapanışı 3 bin 918 liradan tamamlayan çeyrek altın ise bugün 3 bin 929 TL’den alıcı buluyor.

Ancak gram altın fiyatları halen 20 Nisan’dan bu yana en düşük seviyelerinde işlem görüyor.

Küresel piyasalar, bugün Türkiye saati ile 15.30’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini yakından takip edecek. Sürpriz gelecek bir veri ile, altın fiyatlarının hareketlenmesi bekleniyor.

Serbest piyasada güncel altın fiyatları

Gram altın 2.402,79 lira

Çeyrek altın 3.928,56 lira

Yarım altın 7.857,11 lira

Cumhuriyet altını 15.666 lira

Gremse altın 39.887,00 liradan satılıyor.

DOLAR GÜNE YATAY BAŞLAD

Dolar/TL, enflasyon ve ihracat rakamlarının açıklancağı yeni güne yatay seyirle başladı.

Dolar/TL, yüzde 0,1 artışla 32,41 civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 34,82 seviyesinde alıcı buluyor.

Türkiye’nin nisan enflasyonu bugün belli olacak. Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon rakamlarını saat 10.00’da açıklayacak.

Enflasyonun gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla yüzde 3’ten fazla yükselmesi bekleniyor. Yıllık enflasyonun yüzde 70’i aşabileceği ifade ediliyor.

Türkiye’yi yatırım yapılabilir düzeyin beş kademe altında olan “B” notu ile derecelendiren S&P Global Ratings kararı ise hafta bitiminde piyasa kapanışının ardından bekleniyor.

Son haftalarda döviz piyasasında dengenin Türk Lirası lehine değiştiği görüşünü ifade eden analistler, yabancı ilgisinin yoğun olduğunu kaydetti.

Analistler, TL cinsi mevduat ve bazı fon getirileri üzerinden alınan ve geçmiş istisnalarının kısmen kaldırılmasıyla yaşanan stopaj artışının etkilerinin izleneceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu